Taustaa

Avoime ovet, malli

Ovi-korttisarjan syntyhetket sijoittuvat Viron kaduille vuoteen 2007. Kävelin kesälomani kunniaksi pitkin virolaisia katuja ja kiinnitin huomiota rakennusten erilaisiin oviin. Ovet olivat toinen toistaan kiehtovampia. En voinut kävellä niiden ohi huomaamatta arkisen esineen – oven –   moninaisuutta. Ensimmäiset ottamani ovikuvat jäivät arkistoihin muhimaan, mutta jatkoa oli luvassa. Missä tahansa liikuin, huomioni kiinnittyi oviin ja mukana kulkeva kamera tallensi matkani varrelle osuneita erilaisia ovia.

Elämäni varrella valokuvat ovat monella tapaa kiehtoneet minua. Valokuvaajana taitoni ovat vajavaiset, mutta sisälläni asuu kiinnostus valokuvien kykyyn koskettaa ihmisiä ja kantaa mukanaan muistoja, tarinoita, voimavaroja sekä siemeniä luovuuteen. Kuluneiden vuosien aikana olenkin oppinut paljon asiasta niin teoreettisen opiskelun, kuin käytännön kokemustenkin kautta.

Vuonna 2010 tuli ajankohtaiseksi tehdä opinnäytetyö ylempään ammattikorkeakoulututkintoon sosiaalialalle (sosionomi yamk). Tällöin Ovi-korttisarja sai uudelleen tuulta siipiensä alle. Valmisteilla olleet Ovi-kortit toimivat välineenä kerätä tutkimustietoa hyvin toimivien kuvakorttisarjojen ominaisuuksista. Opinnäytetyö on luettavissa Theseus-opinnäytetyötietokannassa.
Lue opinnäytetyö: Ovi-kuvakorttisarja – asiakastyössä toimivaa korttisarjaa etsimässä

Opinnäytetyön valmistuttua Ovi-kortit saivat uuden muodon. Tutkimuksellisen tiedon lisäksi opinnäytetyö antoi asiakaspalautetta testikäytössä olleista Ovi-korteista ja ne muokkautuivat vastaamaan entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Vuoden 2011 alusta lähtien Ovi-korttisarja on ollut kaupallinen tuote ja nykyään se on vakiintunut osaksi ihmissuhdealan ammattilaisten työkalupakkia. Ovi-korttisarja ja sen osat ovat tavaramerkkejä, ™.

Vuosien kuluessa Ovi-korttisarja on täydentynyt ajankohtaisilla lisäosilla noin kolmen vuoden välein. Ensin Ovi-kortit sai rinnalleen kokoelman avoimia ovia ja myöhemmin Oma-ovet laajensi Ovi-korttisarjan käyttömahdollisuuksia entisestään mustavalkoisilla, eri menetelmin omannäköisiksi työstettävillä ovikuvilla. Viimeisin lisäosa Ovi-korttisarjaan on vuoden 2020 uutuus Hahmo-ovet. Niissä jokaisen oven läheisyydessä on ihminen, eläin tai muu hahmo.

Millaisesta ovesta juuri sinä haluaisit kulkea?


Virpi Niemi
sosionomi yamk
artenomi amk

sähköposti:
virpi@ovikortit.com